Asociația unDAverde și Fundația Comunitară Mureș susțin creșterea calității spațiului public din Tîrgu Mureș și încurajează revendicarea lui de către cetățenii orașului. Spațiul public este o resursă esențială în oraș care poate fi utilizată în mod economic, util și agreabil pentru locuitori.

Ridicăm problema scării umane în condițiile în care orașele din întreaga lume pun în aplicare principii de calmarea traficului și creșterea siguranței circulației. Alternativele de transport – transportul public, bicicleta, mersul pe jos, cresc vitalitatea urbană și calitatea vieții. Astfel spațiul public poate întâmpina nevoile oamenilor, și mai puțin ale mașinilor.

”Odată cu apariția traficului auto competiția pentru spațiul urban s-a intensificat brusc. Condițiile de viață pentru pietoni au devenit din ce în ce mai lipsite de demnitate de la an la an.” (Jan Gehl – arhitect și profesor, Copenhaga, Danemarca)

Joi, 25 aprilie 2013, un loc de parcare public a devenit parc public în cadrul proiectului PARC(are) / PARK(ing) Day între orele 10.00-13.00. Locul de parcare a fost plătit și a servit ca pretext pentru dezbatere și identificare de posibile alternative pentru dezvoltarea orașului în ceea ce privește gestionarea spațiilor publice. Evenimentul a avut loc pe un loc de parcare din Piața Trandafirilor amplasat între străzile Béla Bartók și Horea.

Prima acțiune de conștientizare de acest tip a avut loc în 2005 în San Francisco la inițiativa Rebar, de atunci devenind un fenomen global. În Tg. Mureș este o premieră și al doilea eveniment la nivel național.

tichet parcare